Márti Kuckója

Őrségi házunk, szappanjaim és a Bach virágterápia

„A gyógyító növények azok, melyeknek megadatott az erő, hogy segítsenek minket önmagunk megőrzésében.”

Dr. Edward Bach

A Bach virágterápiáról

A Bach virágterápia olyan holisztikus gyógyító terápia, ami a testre, a lélekre és szellemre egyaránt hat. A terápia szemléletének az a kiindulópontja, hogy a testi problémáink oka mindig a lélekben keresendő.


A terápia atyjáról

A Bach virág terápiát Dr. Edward Bach angol homeopata orvos dolgozta ki az 1930-as években, és azon az elméleten alapszik, miszerint bizonyos virágok energiarezgései gyógyító hatással vannak az emberek lelki és pszichés állapotára. Dr. Bach felismerte, hogy a lelki egyensúly felborulása áll különböző betegségek kialakulásának hátterében. A lelki hatáson keresztül gyógyíthatók a testi panaszok is. A virágesszenciák segítenek az önismeretben, a "belső gyermek" gyógyításában, támogatják az öngyógyító folyamatokat, visszaállítják a lelki harmóniánkat.
A Bach-virág cseppek és további eszenciák (mint pl. a Kaliforniai, az Ausztrál, a Findhorni eszenciák) segítenek, különböző negativ, illetve zavaró lelki és kedélyállapotok (pl. pánik, türelmetlenség, kicsinyesség, bizonytalanság, féltékenység, irígység, bûntudat) legyőzésében és átalakításában (transzformációjában).
Dr. Edward Bach 1886. szeptember 24-én született Birminghamben. 1920-tól 1922-ig egy londoni homeopátiás kórházban dolgozott, ahol alaposan tanulmányozta Samuel Hahnemann-nak, a homeopátia atyjának eredeti iratait. Bach a homeopátia alapelveiből kiindulva újfajta gyógyászati rendszert fejlesztett ki, méghozzá pusztán pszichológiai kritériumok alapján válogatta össze az új rendszert alkotó homeopátiás gyógyszereket.
Fáradozásait siker koronázta: módszerével átütő sikereket ért el. Ezzel azonban még nem érte be. Meggyőződése szerint léteznie kellett egy, a hagyományos homeopátiánál egyszerűbb, "eredetibb" módszernek is. Ennek felkutatására vállalkozva, 1930-ban, szakmai sikereinek csúcsán, feladta jól menő londoni praxisát és Walesbe költözött. Vidéki magányában egyszerű, könnyen használható és tiszta gyógyszerek után kutatott a természetben. Magas rezgésű növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni. Bach így bukkant összesen 38 virágzó növényre, amelyek közül a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, tehát nem avatkoznak bele szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá. Dr. Bach több éves tanulmánya során 38 virágot kisérletezett ki, és írt le.


Mindegyik virágot egy-egy lelkiállapothoz rendelte, s ezeket 7 nagy csoportba sorolta:


a félelem
a bizonytalanság
az érdektelenség
a magányosság
a túl érzékenység
a kétségbeesés
a túlzott aggódás.


Ma a virágesszenciák Nyugat-Európában részét képezik a házpatikáknak, és számos orvos, pszichiáter és természetgyógyász alkalmazza őket.


A gyógyítás menete - a Bach-virágok hatásmódja

A tipikus negatív érzelmeket (38 féle) Bach doktor 7 csoportba osztotta, melyek tartós jelenléte minden esetben megbetegítő hatású. Ezek az állapotok, ill. különféle változataik blokkolják a szellem és a lélek kapcsolatát, megakadályozzák az energia áramlását. A blokkok oldására a gyógyító virágok energiáira van szükség. A katalizátorként működő Bach-virágeszencia ismét helyreállítja a lélek és személyiség közti blokkolt kapcsolatot. Pl. ha az önbizalom kérdésében "félreértés" van a lélek tervei ("Szinész szeretnék lenni!") és a személyiség nézetei ("Úgysem sikerül!") között, úgy torzulás keletkezik a lélek frekvenciáján. Ez negatív reakciómintában mutatkozik meg: az ember nem bízik magában és saját képességeiben. Jelen esetben a Larch-virágeszencia javasolt, melynek frekvenciája megegyezik az önbizalom lelki frekvenciájával. Ez harmonikus impulzust ad az emberi energiamezőnek ezen frekvenciatartományban. További szedésnél helyrehozza a torzulást, megszűnteti a negatív reakciómintákat. Így a kisebbrendűségi érzésből újra önbizalom lesz. Aki színész szeretne lenni, az bele is mer vágni a színpadra vezető útba.

Bach doktor mindezt így fogalmazza meg: "Ott, ahol az ember már nem egészen önmaga, ismét teljesen önmaga lesz." A személyiség megleli a kivezető utat a zűrzavarból és a behatároltságból, visszajut az erényekhez, melyek értelmet adnak életünknek, és harmóniával ajándékoznak meg. 

Párhuzam a természetgyógyászattal A természetgyógyászat szemszögéből, a Bach-virágterápia a lelki problémákból kivezető és áthangoló terápiának mondható. Ahogy a fizikai anyagcsere salakanyagai, a helytelen táplálkozás maradványai megterhelik és megbetegítik emésztőrendszerünket, a "lelki salakanyagok" is akadályozzák lelki anyagcserénket a benyomások és ingerek megfelelő feldolgozásánál. Ezek a lelki salakanyagok a Bach-cseppek szedése révén szertefoszlanak vagy átalakulnak. Így lehetővé válik a harmónia helyreállítása, és ezen keresztül a visszacsatlakozás a lelki és testi öngyógyító erőkhöz.

A Bach virágterápia segít kibilenteni magunkat a kóros egyensúlyból. Az első beszélgetés alkalmával kiválasztják azokat az esszenciákat, melyeknek segítségével mélyebb önismeretre tehetünk szert, és szembesülhetünk problémáink valódi okával. Ezen a ponton majd döntenünk kell, hogy valóban akarjuk-e a változásokat, és készek vagyunk tenni is érte, hogy kibillenjünk ebből a kóros érzelmi egyensúlyi állapotból. A Bach virágterapeuta a kiválasztott eszenciák keverékéből tiszta vízbe csepegtet 3-3 cseppet, az így készült keveréket kell a napi 3x4 csepp formájában a szánkba csepegtetni. A virágeszenciák hatására beindul egy lelki gyógyulási folyamat, amely különböző reakciókat válthat ki belőlünk. Ezek függenek problémáink jellegétől, személyiségünktől, de általában elmondható, hogy az első pár napban javul közérzetünk, felszabadulást, örömöt, megkönnyebbülést érezhetünk. Hosszabb távon erős szimbolikus jelentésű álmok jöhetnek, gyakran úgy érezhetjük, hogy most már kikerültünk a gödörből és már képesek leszünk megoldani problémáinkat, önbizalmunk helyreállt. Vagy ezzel ellentétesen úgy érezhetjük, hogy minden csak rosszabb lesz és mélyebben éljük meg negatív érzelmeinket, ami egyfajta lelki méregtelenítésnek felel meg, amit testi szinten megfigyelhetünk. Gyakran belobbanhatnak rég elfelejtett sérülések, gyermekkori traumáinkkal szembesülhetünk, ami a tisztulásunk részét képezi.


A Bach-esszenciák csoportosítása

Bach-esszenciákTovább


Kismamák és a Bach virágterápia

Az áldott állapotban lévő kismamáknak fokozottabb figyelmet kell fordítanunk testi, lelki egészségükre. Különösen oda kell figyelniük a gyógyszerek szedésére, és azok nemkívánatos mellékhatásaira a magzatra nézve.

Az állapotos nőknek általánosságban azt tanácsolják, hogy mindenféle gyógyszer szedésétől tartózkodjanak a magzat egészséges fejlődése érdekében, ugyanakkor minden esetben mérlegelni kell a gyógyszer elhagyásának esetleges negatív hatásait is. Ezért a gyógyszert szedő, vagy esetlegesen lelki problémákban szenvedő kismamáknak kifejezetten fontos tudniuk, hogy milyen alternatív lehetőségeik vannak egészségfejlesztésük, és nemkívánatos tüneteik kezelésében.

A kismamák kiegészítő kezelésében egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia.


A Bach virágterápia alkalmazása a kismamák kezelésére

Az állapotos kismamák egyik jól bevált eszenciája az Elsősegély csepp, mely alkalmas a stressz állapotának feloldására és általánosan javítja a közérzetet, csökkenti a félelmeket, segíthet a szülésben is.

A szüléstől és különböző, meghatározott dolgoktól való félelmeket a Bohócvirág eszenciájával kezeljük.

Tárnicsra van szükségük azoknak a kismamáknak akik attól félnek, hogy minden „balul fog ütni” és hajlamosak a pesszimizmusra.

Aki inkább az apátia és az érdektelenség állapotában van, annak a Vadrózsára van szüksége.

A Szikárka eszenciája az erős érzelmi hullámzások, illetve a hányinger és a reggeli rosszullétek csökkentésének szere.

A fáradságérzet kezelésének eszenciája lehet a Gyertyán-, Olaj-, Szilfavirág keveréke.


Kismamák és a depresszió: „Gyermekágyi kedvetlenség”

A várandósság ideje alatti igen magas hormonszint szülés után mérséklődik a vérben, sok nő válik „síróssá”, szeszélyessé, idegessé, érzékennyé, esetleg lehangolttá, általában akkor amikor a tej megindul. A szülés csodálatos élmény, de talán egy kicsit soknak is találhatja a kismama. Úgy érzi, kimerült, és inkább aludni szeretne, mint ünnepelni. Ez gyakori jelenség, szülés utáni letargiának hívják. Szinte minden nő érez többé-kevésbé valami ilyesmit, amit az életvitel hirtelen változása, a kis jövevény keltette izgalom és az alvás hiánya okoz. Ha azonban komoly a depresszió, több mint két hétig tart, és alvászavarokkal, étvágytalansággal társul, vagy hetekkel a baba születése után jelentkezik, akkor konzultálni kell a kezelőorvossal.

Ennek okai között szerepelhet, hogy nehéznek találja az újszülött gondozását, esetleg szorongást válthat ki az anyukából, hogy túl nagy a felelősség. Talán nagyon fáradt, és aggódik, hogy nem lesz képes ellátni a feladatát. Ezek a gondolatok mind hozzájárulnak a depresszió kialakulásához.


A Bach virágterápia alkalmazása kismamák depressziója esetén


Jól bevált szer ilyenkor a Vadrepce eszenciája, amellyel a hirtelen jött depressziót kezelhetjük. A túl nagy felelősségérzetre a Szilfavirág eszenciája való, a testi-lelki fáradtságot pedig a Gyertyán-Olaj keveréke harmonizálja. A Dió eszenciája pedig érzelmileg megerősíti a kismamát, ebben a minden szempontból új életszakaszában.Bach-virágterápia horoszkóp

Bach-virágterápia horoszkópTovább


Ha kérdésed van vagy szeretnél velem találkozni:

06 70 5075271 vagy bartko.marta@gmail.com 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 4
Heti: 11
Havi: 84
Össz.: 10 839

Látogatottság növelés
Oldal: Bach virágterápia
Márti Kuckója - © 2008 - 2018 - martikuckoja.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »